Kevät on myöhässä, mutta silti monet ovat jo aika päivää sitten kaivaneet varastojen kätköistä polkupyörät. Samalla kun ihailee pyöräilijöiden ahkeruutta liikkumiseen (ja varsinkin sen ekologisuuteen), joutuu huomaamaan, että kypärättömyys on tänä keväänä paljon yleisempää, kuin viime vuonna.

Mikä ihme siinä on, etteivät ihmiset suojaa sitä yhtä ja ainoaa päätään, mikä heillä on?
Vanhemmat ovat tulleet todella välinpitämättömiksi ja päästävät alakouluikäisistä natiaisista lähtien lapsensa liikenteeseen ilman kypärää. Saatika että vaivautuisivat suojaamaan oman pääkotelonsa. Sitten kun maataan ojan pohjalla pää kissankuppina, ei tarvitse enää kantaa huolta edes lapsen päästä. Niin helppoa se on!

Jos minulta kysyttäisiin, olkaa huoleti, ei kyllä varmasti kukaan kysy, niin minä määräisin polkupyöräkypärän käytön pakolliseksi. Ihan samaan asemaan kuin mopoilijoilla ja moottoripyöräilijöillä. Ja ihan kaikille, jotka fillarilla liikkuvat. Ja koska poliisin resurssit eivät alkuvaiheessa riittäisi sakottamiseen, värvättäisiin tähän vapaaehtoisia kansalaisia. Ja rahat ohjattaisiin kypärärahastoon, josta ne henkilöt, joilla ei syystä tai toisesta ole varaa hankkia kypärää, saisivat sen. Eikun nyt mä oikeesti keksin. Sakot saisi joo - mutta saman tien myös kypärän päähän. Ei, ei se oo hyvä. Tai oishan se, jos kypärät tosiaan kustannettaisiin sakoista... Silloinhan ne, jotka eivät ole käyttäneet kypärää, joutuisivat maksumiehiksi, eivätkä ne,jotka ovat Fiksuja ja käyttävät kypärää.

Nykypäivänä hyvälaatuisia kypäriä saa niin edullisesti, että on mielestäni pötypuhetta vedota taloudellisiin syihin. Usein tähän vetoavat kuitenkin polttavat tupakkaa, käyvät kapakassa, raahaavat virkamiessalkkuja tarakalla...Ja jos vaikuttaa siltä, ettei yksinkertaisesti rahat riitä kypärän hankkimiseen, silloin voisi ottaa tähän "Kypäräkyttä" -järjestöön yhteyttä ja perustella sen, miksi henkilöllä ei ole varaa kypärän hankkimiseen. Sellaisenhan voisi vaikka ensialkuun vuokrata?! Tai ostaa osamaksulla?!? Tai jopa kansalaiset, joilla on useampi kypärä, voisivat lahjoittaa hyväkuntoisia kypäriä lahjoitettavaksi edelleen kanssakumppaneille. (HUOM!! Ymmärrän ja tiedostan kyllä, että Suomessa on tällä hetkellä tuhansia perheitä, joille kypärän hankkiminen voi olla taloudellisesti liian suuri sijoitus, mutta silloin meidän kanssaeläjien pitää tulla apuun!!)

Mielestäni ei kuitenkaan ole yhtään syytä siihen, miksei jokainen suomalainen suojaisi päätään pyöräilessään. Vältyttäisiin turhilta murheilta onnettomuustilanteen kohdatessa.

Polkupyöräkypärät olivat alkujaan aivan järkyttävän näköisiä. Tässä kohtaa täytyy myöntää, etten minäkään sellaista styroxpottaa olisi päähäni laittanut. Mutta nykyään, kun vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon, on mistä valita. Katsokaa vaikka:




Ja jos kypärät eivät tuollaisenaan kelpaa, saa niihin nykyään hienoja päällisiä, vai mitäs tykkäättte?!


Etsiessäni tietoja kypäristä, törmäsin kampaajaan   http://www.munapaa.fi/
 
Minua kampanja ei ole  tavoittanut. Yksi syy varmasti siinä, että pyrin katsomaan telkkaria niin vähän kuin mahdollista. Tässä teillekin videotallennelinkki siitä, mitä tapahtuu munapäälle, joka ei käytä kypärää: http://munapaafi.virtualserver23.nebula.fi/
 
Käytetään kypärää, vaikka frisööri menee länään ja näyttää aikamoiselta munapäältä. Meillä kun ei ole kuin yksi pää!